Alerjiler ve intoleranslar arasındaki farklar
Genellikle gıda alerjileri ve
gıda intoleransları hakkında, iki farklı duygu Seo uzmanı
olduğu göz önünde bulundurulmadan, bazen benzer semptomlara sahip olmalarına
rağmen, birbirleriyle hiçbir ilgisi yok.
Alerjiler ve intoleranslar
arasındaki farklar
1 Gıda alerjisi nedir?
2 Hoşgörüsüzlük nedir
3 Temel farklılıklar
4 Nasıl tespit edilir?
5 Kaynaklar:
Alerjisi olan kişilerin
sayısı artmaktadır, bu sadece daha fazla ürün olduğu süpermarketler içinde
göremediğimiz bir gerçektir: glütensiz, laktoz içermeyen, fruktoz içermeyen,
vb. Ayrıca son yıllarda% 350 büyüdüğü hastane seviyesinde. [1] İspanyol
Allergoloji ve Klinik İmmünoloji Seo hizmeti
Derneği'ne (SEIAC) göre, çocuk nüfusunun% 4-8'i bazı gıda alerjilerinden
muzdariptir. En yüksekten en alçak olanı olmak: yumurta, süt, fındık, balık,
deniz ürünleri, sebze ve meyveler. [2] Bazen, benzer semptomlar ortaya
çıkabileceğinden, ancak aralarında açık farklar görüldüğünden, alerjik
reaksiyon veya hoşgörüsüzlük arasında ayrım yapmak zordur. Konuyla ilgili bu
açıklayıcı makaleyi sakın kaçırmayın.
Gıda alerjisi nedir?
Gıda alerjisi, yutulmasından,
temas etmesinden veya bir yiyeceğin solunmasından sonra organizmanın
reaksiyonudur. Bu reaksiyon, yutulan şeyin bir miktar proteinine neden olma
eğilimindedir, örneğin buğdayda protein glütenidir.
Bağışıklık
sisteminin mekanizmaları şunlar olabilir:
İmmünoglobulin E veya IgE'nin
aracılık ettiği: Reaksiyonlar anında ve çok ciddi olabilir.
IgE'nin aracılık etmediği:
Tepkiler genellikle günlere verilir, dolayısıyla bu tanımayı zorlaştırır. [4]
Alerjik reaksiyonlar farklı
tiplerde solunum, kutanöz, gastrointestinal ve sistemik olabilir.
Deneyimlenebilecek belirtiler
şunlardır:
Kurumsal seo Kutanöz tip: Egzama, ürtiker,
döküntü, kaşıntı ve iltihaplanma.
Gastrointestinal tipte: Karın
ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma, kolik ve şişlik.
Solunum tipi: Burun akıntısı,
hapşırma, astım, öksürük veya hırıltı.
Sistemik tip: anafilaktik
şok.
Hoşgörüsüzlük nedir
Bağışıklık sistemini
içermeyen belirli gıdaların alımına tepki verme kabiliyetidir.
Bu hoşgörüsüzlükler şunlardan
kaynaklanabilir:
Enzimatik eksiklik, en sık
görülen laktaz eksikliği, laktaz eksikliği, fruktoz intoleransı ve histamin
intoleransı nedeniyle laktoz intoleransıdır.
Kafein gibi bir reaksiyonu
provoke eden vazoaktif aminlerin farmakolojik yutulması.
Metabolik problemler
Belirsiz tip [4]
Bir hoşgörüsüzlükte ortaya
çıkabilecek semptomlar değişkendir, bunların arasında karın dolgunluğu,
taşikardi, hipotansiyon, ishal, şişkinlik, irritabl bağırsak, mide bulantısı,
mide ağrısı ve kusma bulunur. [6]
Temel farklılıklar
Alerjik bir dönem sırasında ,
vücuda zararlı olarak algıladığı şey hakkında uyarıda bulunan bağışıklık
sistemi olurken, bir hoşgörüsüzlükte bağışıklık sistemi herhangi bir eylemde
bulunmaz. Bu nedenle, ana fark, uyaranlara tepki verenlerin içinde yatmaktadır.
Nasıl
tespit edilir
Yakın zamanda alerji
belirtilerinden herhangi biriyle karşılaşırsanız, yapmanız gereken şey, sizi bu
durumda uzman olan alerjene yönlendirmek için doktora gitmektir. Tepkinin gerçekleştiği
zaman ve sonrasında dikkatlice bakmanız önemlidir. Unutmayın ki, IgE aracılı
olmayan bir tipte ise, birkaç gün sonra meydana gelebileceğini unutmayın, yakın
bir şeye bağlı olmamanız durumunda, önceki günleri yediğinizi veya çaldığınızı
hatırlamaya çalışın. Bu bilgi, uzmana sağlamanız önemlidir.
alerji tespiti için
kullanılan yöntemler şunlardır: ilk görüşme uzmanı olacak böyle ilişkilendirmek
güvenebilir ne hakkında bilgi toplamak bir reaksiyonu. İkinci yapılan deri
testleri gibi cilt delme testi ya da yama testi yama testi IgE aracılı olmayan
alerji için. Ayrıca , isminizi yuttuğunuzu veya tepki vermiş olabileceğiniz
olası yiyeceklerle temas kurduğunuzu gösteren maruz kalma testlerini de
gerçekleştirebilirsiniz . Bu testler uzmanınız ve bir hastane merkezinde
yapılmalıdır. Son olarak, meydan okuma testi Bir süredir bir yiyecek tüketmeyi
durdurup, nasıl hissettiğinizi ve semptomların henüz oluşmamış olduğunu
gözlemlemekten ibarettir.
Kan testleri, in vitro
laboratuar , dışkı çalışması ve aspire edilen hava yoluyla başka tespit
yöntemleri vardır .
intoleransı tespit etmek için
kullanılan yöntemler şunlardır: pek çok yaygın olarak kullanılan test nefes
hidrojen, kan testi aşırı ya da (örneğin), laktoz toleransı, bağırsak
biyopsisi, genetik test, test gaxilosa gibi ve diğer idrar veya fekal testleri.
[5]
Son olarak, tarif edilen
belirtilerden herhangi birine maruz kalmanız halinde doktorunuza gitmeniz ve
size ne olduğunu açıklamanız önemlidir. Normal olarak alerjiler uygun önlemler
alınmazsa daha ileri gider.
Yorumlar
Yorum Gönder