Alerjiler ve intoleranslar arasındaki farklar



Genellikle gıda alerjileri ve gıda intoleransları hakkında, iki farklı duygu Seo uzmanı olduğu göz önünde bulundurulmadan, bazen benzer semptomlara sahip olmalarına rağmen, birbirleriyle hiçbir ilgisi yok.

Alerjiler ve intoleranslar arasındaki farklar
1 Gıda alerjisi nedir?
2 Hoşgörüsüzlük nedir
3 Temel farklılıklar
4 Nasıl tespit edilir?
5 Kaynaklar:
Alerjisi olan kişilerin sayısı artmaktadır, bu sadece daha fazla ürün olduğu süpermarketler içinde göremediğimiz bir gerçektir: glütensiz, laktoz içermeyen, fruktoz içermeyen, vb. Ayrıca son yıllarda% 350 büyüdüğü hastane seviyesinde. [1] İspanyol Allergoloji ve Klinik İmmünoloji Seo hizmeti Derneği'ne (SEIAC) göre, çocuk nüfusunun% 4-8'i bazı gıda alerjilerinden muzdariptir. En yüksekten en alçak olanı olmak: yumurta, süt, fındık, balık, deniz ürünleri, sebze ve meyveler. [2] Bazen, benzer semptomlar ortaya çıkabileceğinden, ancak aralarında açık farklar görüldüğünden, alerjik reaksiyon veya hoşgörüsüzlük arasında ayrım yapmak zordur. Konuyla ilgili bu açıklayıcı makaleyi sakın kaçırmayın.

Gıda alerjisi nedir?
Gıda alerjisi, yutulmasından, temas etmesinden veya bir yiyeceğin solunmasından sonra organizmanın reaksiyonudur. Bu reaksiyon, yutulan şeyin bir miktar proteinine neden olma eğilimindedir, örneğin buğdayda protein glütenidir.
Bağışıklık sisteminin mekanizmaları şunlar olabilir:
İmmünoglobulin E veya IgE'nin aracılık ettiği: Reaksiyonlar anında ve çok ciddi olabilir.
IgE'nin aracılık etmediği: Tepkiler genellikle günlere verilir, dolayısıyla bu tanımayı zorlaştırır. [4]
Alerjik reaksiyonlar farklı tiplerde solunum, kutanöz, gastrointestinal ve sistemik olabilir.

Deneyimlenebilecek belirtiler şunlardır:

Kurumsal seo Kutanöz tip: Egzama, ürtiker, döküntü, kaşıntı ve iltihaplanma.
Gastrointestinal tipte: Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma, kolik ve şişlik.
Solunum tipi: Burun akıntısı, hapşırma, astım, öksürük veya hırıltı.
Sistemik tip: anafilaktik şok.
Hoşgörüsüzlük nedir
Bağışıklık sistemini içermeyen belirli gıdaların alımına tepki verme kabiliyetidir.

Bu hoşgörüsüzlükler şunlardan kaynaklanabilir:

Enzimatik eksiklik, en sık görülen laktaz eksikliği, laktaz eksikliği, fruktoz intoleransı ve histamin intoleransı nedeniyle laktoz intoleransıdır.
Kafein gibi bir reaksiyonu provoke eden vazoaktif aminlerin farmakolojik yutulması.
Metabolik problemler
Belirsiz tip [4]
Bir hoşgörüsüzlükte ortaya çıkabilecek semptomlar değişkendir, bunların arasında karın dolgunluğu, taşikardi, hipotansiyon, ishal, şişkinlik, irritabl bağırsak, mide bulantısı, mide ağrısı ve kusma bulunur. [6]

Temel farklılıklar
Alerjik bir dönem sırasında , vücuda zararlı olarak algıladığı şey hakkında uyarıda bulunan bağışıklık sistemi olurken, bir hoşgörüsüzlükte bağışıklık sistemi herhangi bir eylemde bulunmaz. Bu nedenle, ana fark, uyaranlara tepki verenlerin içinde yatmaktadır.
Nasıl tespit edilir
Yakın zamanda alerji belirtilerinden herhangi biriyle karşılaşırsanız, yapmanız gereken şey, sizi bu durumda uzman olan alerjene yönlendirmek için doktora gitmektir. Tepkinin gerçekleştiği zaman ve sonrasında dikkatlice bakmanız önemlidir. Unutmayın ki, IgE aracılı olmayan bir tipte ise, birkaç gün sonra meydana gelebileceğini unutmayın, yakın bir şeye bağlı olmamanız durumunda, önceki günleri yediğinizi veya çaldığınızı hatırlamaya çalışın. Bu bilgi, uzmana sağlamanız önemlidir.

alerji tespiti için kullanılan yöntemler şunlardır: ilk görüşme uzmanı olacak böyle ilişkilendirmek güvenebilir ne hakkında bilgi toplamak bir reaksiyonu. İkinci yapılan deri testleri gibi cilt delme testi ya da yama testi yama testi IgE aracılı olmayan alerji için. Ayrıca , isminizi yuttuğunuzu veya tepki vermiş olabileceğiniz olası yiyeceklerle temas kurduğunuzu gösteren maruz kalma testlerini de gerçekleştirebilirsiniz . Bu testler uzmanınız ve bir hastane merkezinde yapılmalıdır. Son olarak, meydan okuma testi Bir süredir bir yiyecek tüketmeyi durdurup, nasıl hissettiğinizi ve semptomların henüz oluşmamış olduğunu gözlemlemekten ibarettir.

Kan testleri, in vitro laboratuar , dışkı çalışması ve aspire edilen hava yoluyla başka tespit yöntemleri vardır .

intoleransı tespit etmek için kullanılan yöntemler şunlardır: pek çok yaygın olarak kullanılan test nefes hidrojen, kan testi aşırı ya da (örneğin), laktoz toleransı, bağırsak biyopsisi, genetik test, test gaxilosa gibi ve diğer idrar veya fekal testleri. [5]

Son olarak, tarif edilen belirtilerden herhangi birine maruz kalmanız halinde doktorunuza gitmeniz ve size ne olduğunu açıklamanız önemlidir. Normal olarak alerjiler uygun önlemler alınmazsa daha ileri gider.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alfa-Laktalbumin Nedir?

Duodenal Papilla Nedir?

Carpometacarpal Eklemler Nelerdir?